Home

Zone de pescuit din RO

Zone concesionate

 

 

 

 

Managementul adaptativ

Participantii la prima reuniune regionala CITES de administrare a stocurilor de sturioni din bazinul Marii Negre (Sofia, noiembrie 2001) au convenit ca, data fiind dificultatea de a organiza in viitorul apropiat evaluarea stocurilor de sturioni din regiune, cea mai buna optiune de administrare este asa numitul " management adaptativ " ( Hilborn & Walters, 1992 ).

Acest mod de administrare presupune fixarea de comun acord a unor cote de captura precautionare si implementarea în toate tarile implicate a unui sistem comun de urmarire a efectelor acestor cote de captura , prin monitorizarea unor indicatori cheie de stare a populatiilor.

Pentru punerea în aplicare a acestor concluzii, la propunerea delegatiei române, se organizeaza un grup de actiune pentru administrarea sturionilor din Marea Neagra ( GAASMN ), format din câte 2-3 reprezentanti din fiecare tara.

Principalul rol al membrilor GAASMN din fiecare tara este de a coordona pe plan national monitorizarea indicatorilor de stare a populatiilor si de a propune cote de captura precautionare, care sa nu dauneze supravietuirii populatiilor.

In primavara lui 2002 GAASMN a convenit asupra unui Sistem Regional de Monitorizare .

In conformitate cu acest mod de administrare, implementarea sistemului de monitorizare de catre toate societatile implicate in pescuitul sturionilor din Romania si raportarea anuala a efectului cotelor de captura asupra reproducerii naturale a cardurilor de sturioni in Dunare constituie o conditie a acordarii / primirii unei parti din cotele nationale de captura pentru anul urmator.

Literatura citata:

Hilborn, R., Walters, C.J.- 1992 – Quantitative Fisheries Stock Assessment: Choice, dynamics and uncertainty. Chapman & Hall, London : 410 - 433